Właściwości odżywcze płatków jaglanych są nieocenione. Znajduje się w nich duża ilość cennych witamin z grupy B, a także wiele innych składników wpływających pozytywnie na wygląd skóry, włosów i paznokci. Co warto o nich wiedzieć?
Płatki jaglane – podstawowe informacje
Uwielbiane przez wiele osób płatki jaglane są wytwarzane ze zboża, a mianowicie z gniecionych ziaren prosa. Nie można powiedzieć, że ten rodzaj płatków ma wyrazisty smak, bo nie ma. Charakteryzuje się jednak chrupką strukturą i dużą ilością witamin i minerałów. Można je spożywać z mlekiem, jogurtem czy owocami. Warto jednak wybierać tylko te płatki jaglane, które są wytwarzane zgodnie z zasadami zdrowej żywności. Tylko wtedy można będzie uzyskać korzyści, jakie oferują. Aby taki efekt osiągnąć, należy szukać płatków jaglanych w ofertach profesjonalnych producentów zdrowej żywności. Jednym z nich jest Kupiec.
Płatki jaglane mogą pochwalić się także ciekawymi właściwościami. Mają działanie przeciwgrzybicze i moczopędne. Wpływają więc pozytywnie na pracę nerek. Posiadają także liczne właściwości upiększające. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci. Ponadto wspomagają koncentrację. Walczą ze zmęczeniem oraz bezsennością. Jeżeli ktoś ma problemy z zaparciami, obowiązkowo powinien jeść płatki jaglane, ponieważ regulują one układ trawienny. Jak widać, płatki jaglane potrafią naprawdę wiele.
Wartości odżywcze w płatkach jaglanych
Płatki jaglane są przede wszystkim cennym źródłem witamin z grupy B, które odgrywają bardzo dużą rolę w utrzymaniu organizmu w odpowiedniej kondycji. Wpływają pozytywnie na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W składzie płatków jaglanych znajduje się także witamina E, która przeciwdziała procesowi starzenia się i sprawia, że komórki organizmu są młode pomimo upływu lat.
W płatkach jaglanych można znaleźć również bardzo dużo przydatnych składników mineralnych. Należą do nich kwas krzemowy, wapń, potas, fosfor, cynk, magnez i żelazo. Są to składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.