Kiedy nasze dziecko kończy 5 lub 6 miesiąc życia należy powoli zacząć rozszerzać jego żywieniowy repertuar. Dzieci karmione mlekiem modyfikowanym powinny poznać smak innego jedzenia po skończeniu 5 miesiąca, niemowlęta karmione piersią po skończeniu 6. Dlaczego nie powinniśmy bać się produktów w słoiczkach i co trzeba o nich wiedzieć?
Na rynku jest kilka dobrze znanych firm zajmujących się produkcją jedzenia dla niemowląt. Choć często pierwszym skojarzeniem z gotowym produktem jest obecność konserwantów i polepszaczy smaku, w przypadku niemowlęcych dań, sytuacja przedstawia się zgoła inaczej. Jako żywność specjalna, gotowe papki poddawane są wyjątkowo rygorystycznym wymogom i kontrolom. Nie tylko nie zawierają konserwantów, ale nawet przypraw, takich jak chociażby sól i cukier. Warzywa, które są użyte przy produkcji zawartości słoiczka pochodzą z kontrolowanych i ekologicznych upraw. Ze względu na proces konserwacji w wysokiej temperaturze, do momentu otwarcia są dobrze zabezpieczone. Stopień rozdrobnienia pokarmu jest dostosowany do wieku dziecka, na opakowaniu znajdują się zaś informacje dotyczące zawartości składników odżywczych i ich zapotrzebowania przez organizm dziecka. Słoiczki świetnie przechowują się także w podróży: do momentu otwarcia nie straszna im wysoka temperatura.
Pierwszym smakiem jakie powinno poznać dziecko jest marchewka lub jabłko. Jeśli maluch dobrze toleruje podawane mu słoiczki, stopniowo można rozszerzać repertuar podawanych mu smaków. Wprowadzając do menu dziecka warzywa i mięso należy pamiętać, że dziecko nie zje od razu całego słoiczka – zaczynajmy od kilku łyżeczek. Z tego powodu należy pożądaną objętość przekładać do oddzielnej miseczki, tak by bakterie z buzi dziecka nie dostały się do słoiczka i nie przyspieszyły procesów fermentacyjnych. Mnogość oferowanych dań w słoiczkach pozwala efektywnie karmić nimi dzieci od ukończenia 5 miesiąca życia do powyżej 12 miesięcy. Zawsze zwracajmy uwagę na oznaczenia na etykiecie informujące, w jakim wieku musi być dziecko, by mogło bez obaw zjeść daną potrawę.