Płatki owsiane

Owies oraz jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na elementy odżywcze organizmu. Sportowcy cenią płatki owsiane za to, iż są źródłem siły, kobiety za właściwości odchudzające oraz odmładzające, a specjaliści korzystają z ich działania leczniczego oraz ochronnego. Przekonaj się, iż warto spożywać owsiankę. W nowych latach płatki owsiane wróciły na swoje stoły – to dobrze, bo ich wartość odżywczą trudno przecenić. Są dowody, iż owies uprawiano w północnej oraz centralnej Europie w epoce brązu, czyli 1800-700 lat p.n.e. Jeszcze w średniowieczu owsianka była podstawą wyżywienia ludności Europy, a dla angielskich górników był więc idealny posiłek dający siłę oraz wytrzymałość do ciężkiej pracy.

Płatki owsiane: bogactwo witamin oraz minerałów

Spośród wszelkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, a również zaopatrzone w najlepszy zestaw aminokwasów. Kto zjada je z produktami mlecznymi, dostarcza organizmowi wszelkich niezbędnych aminokwasów. Talerz płatków owsianych z mlekiem czy jogurtem zapewnia komórkom mózgowym oraz nerwowym porcję witaminy B6, która poprawia pamięć oraz uwagę i szybsze przyswajanie wiedzy. Witamina B1 oraz kwas pantotenowy przeciwdziałają narastającemu zmęczeniu i rozdrażnieniu, również podczas wysiłku sportowego, jak również umysłowego. Owies ma również substancje działające antydepresyjnie oraz likwidujące zły nastrój (wspomniane witaminy z klasy B, a również selen oraz magnez potrzebne dla mózgu oraz systemu przewodzenia nerwowego). W zarodku i bielmie ziaren owsa jest wiele witaminy E, silnego przeciwutleniacza, chroniącego komórki oraz spowalniającego procesy starzenia. W kilogramie ziarna jest jej od 15 do 48 mg, w płatkach trochę mniej. Owies to również cenne źródło flawonoidów, pełniących funkcję podobną do witamin. Flawonoidów w zbożach jest niewiele, a owies jest wyjątkiem.

Płatki owsiane – źródło błonnika

Owies jest rekordzistą wśród zbóż pod względem zawartości błonnika, często jego najcenniejszej frakcji rozpuszczalnej. Pełne ziarno opiera się w 1/3 z błonnika, z czego 1/5 jest rozpuszczalna w wodzie. Ma toż niezwykle dobry nacisk na nasze zdrowie, bo błonnik w takich proporcjach najlepiej zmniejsza poziom cholesterolu, ale także zapobiega wielu chorobom. Błonnik rozpuszczalny w owsie to głównie beta-glukan. Ten węglowodan złożony ma możliwość mienia w przewodzie pokarmowym lepkich żeli odpornych na działanie enzymów trawiennych. Powleka szczelnie śluzówkę przewodu pokarmowego oraz jak trzeba, zachowuje się jak płynny opatrunek. Jest również właściwości prebiotyczne – jest pożywką dla „dobrych” bakterii, które częściowo go rozkładają. Beta-glukan spowalnia procesy przyswajania cukrów, zapobiega więc otyłości oraz cukrzycy typu 2, wiąże kwasy tłuszczowe i substancje toksyczne oraz dodaje ich wydalanie, zapobiega namnażaniu się komórek nowotworowych. Udowodniono również, iż wzmacnia układ odpornościowy, bo pobudza do większej aktywności fagocyty winne za wchłanianie bakterii, wirusów, które atakują organizm. Z kolei frakcja nierozpuszczalna błonnika zawartego w owsiance m.in. poprawia pracę jelit, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, pomaga to przy nadkwasocie oraz zgadze, oraz zapewnia odczucie sytości, pozwalając zmniejszyć kaloryczność posiłków.

Płatki owsiane – cenne kwasy tłuszczowe

W zestawieniu do różnych zbóż owies ma najwięcej tłuszczu, bo aż 7%. Jednak tłuszcz ten ze względu na nasz skład chemiczny jest niezwykle ważny, bo zawiera potrzebne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), których organizm nie potrafi wytwarzać. Kwasy te zapobiegają powstawaniu zakrzepów i odgrywają kluczową funkcję w profilaktyce oraz w leczeniu miażdżycy. Działają podobnie jak nutrikosmetyk od wewnątrz – dbają o nawilżenie skóry. Mało tego – łagodzą również rozdrażnienia, wywołane alergią. Wedle najnowszych badań naukowych kwas oleinowy, który także zawarty jest w artykułach owsianych, chroni przed nowotworami.

Płatki owsiane – najzdrowszy pokarm świata

Udowodniono, iż udział płatków owsianych w codziennej diecie zapewnia większą sprawność ruchową oraz wytrzymałość. Na pierwszy posiłek dnia oraz jako przekąski jedzą je kulturyści, biegacze, zawodowi kolarze. Dobrze zbilansowana dieta sportowców oraz amatorów aktywnego stylu życia zawsze powinna zawierać artykuły owsiane. W rankingu najzdrowszych pokarmów świata owsianka zajmuje 3 miejsce tuż za owocami palmy acai oraz czosnkiem. W Polsce od wielu lat największym propagatorem jedzenia płatków owsianych jest prof. Henryk Gąsiorowski z AR w Poznaniu, który nazwał płatki owsiane produktem wszechczasów.

Płatki owsiane

Owsianka dobra dla kobiet na diecie

Owsianka na śniadanie lub w postaci przekąski między posiłkami to doskonałe dietetyczne danie. Średni indeks glikemiczny oraz duża wartość odżywcza sprawiają, iż jest niezbędnym składnikiem dobrze zbilansowanej diety. Po pierwsze dostarcza mnóstwo elementów odżywczych przy stosunkowo niewielkiej ilości kalorii (378 kcal w 100 g suchych płatków owsianych górskich), po drugie likwiduje odczucie głodu, wypełniając szczelnie przewód pokarmowy, co jest zasługą błonnika. Po trzecie spowalnia opróżnienie żołądka, dzięki czemu ma się długo sytość. Wszelkich tych walorów odżywczych skupionych w jednym produkcie próżno poszukiwać gdzie indziej.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

BRAK KOMENTARZY

ZOSTAW ODPOWIEDŹ